Sposób przygotowania:
Świąteczny piernik-podobny
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier puder ( możemy dodać 3 łyżki letniej wody ) i ucieramy na bardzo kremowo. Miód podgrzewamy w rondelku wraz z przyprawami do piernika. Ucierając żółtka wlewamy do nich miód z przyprawą do piernika, dodajemy sodę oczyszczoną , proszek do pieczenia, mąkę, Mieszamy dokładnie mikserem wszystkie składniki. Na koniec przekładamy ubitą pianę z białek i mieszamy drewnianą łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na dwie części. Potrzebne będą nam dwie takie same blaszki. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy na nie po równo ciasto piernikowe . Pieczemy je ok 20-25 minut. W rondelku w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Upieczone placki przekładamy powidłami. Polewamy ( wystygnięty piernik polewą czekoladową i posypujemy posypką migdałową. Odstawiamy do zastygnięcia .