Sposób przygotowania:
Świąteczny schab
Mięso umyć, osuszyć. Do moździerza wrzucić kolendrę, jałowiec i rozgnieść nasiona. Do garnka wlać wrzątek i dodać sól, wymieszać aż się rozpuści. Wrzucić zawartość moździerza oraz szałwię i tymianek, wymieszać i zostawić zalewę aż ostygnie. Następnie włożyć schab, zabezpieczyć garnek folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2 dni. Co 12 godzin obrać mięso. Po wskazanym czasie wyjąć mięso z zalewy i dobrze osuszyć. W mięsie zrobić pięć podłużnych nacięć na głębokość około 2 cm. Do miski wlać szklankę wrzątku i dodać ocet balsamiczny, wymieszać. Wrzucić suszone śliwki i morele i zostawić na 30 minut. Następnie odcedzić i osuszyć. W nacięcia w mięsie włożyć owoce, układając je morele, śliwki, morele,śliwki i morele. Aby mięso zachowało swój kształt i dobrze się piekło owinąć je nicią bawełnianą. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i skropić olejem. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Wstawić mięso i piec około 70 minut, po około 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 180. Wyjąć mięso z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
mysza75
monikaT83
marietta