monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1369]

Świąteczny schab

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty schabik a jaki efektowny prawda? Cieszy oczy i podniebienie i takie dania królują na stole w Boże Narodzenie, zapraszam:)

Świąteczny schab Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny schab

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżka soli peklowej
  • ½ litra wrzątku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kulek jałowca
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 130 g suszonych moreli
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny schab
Mięso umyć, osuszyć. Do moździerza wrzucić kolendrę, jałowiec i rozgnieść nasiona. Do garnka wlać wrzątek i dodać sól, wymieszać aż się rozpuści. Wrzucić zawartość moździerza oraz szałwię i tymianek, wymieszać i zostawić zalewę aż ostygnie. Następnie włożyć schab, zabezpieczyć garnek folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2 dni. Co 12 godzin obrać mięso. Po wskazanym czasie wyjąć mięso z zalewy i dobrze osuszyć. W mięsie zrobić pięć podłużnych nacięć na głębokość około 2 cm. Do miski wlać szklankę wrzątku i dodać ocet balsamiczny, wymieszać. Wrzucić suszone śliwki i morele i zostawić na 30 minut. Następnie odcedzić i osuszyć. W nacięcia w mięsie włożyć owoce, układając je morele, śliwki, morele,śliwki i morele. Aby mięso zachowało swój kształt i dobrze się piekło owinąć je nicią bawełnianą. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i skropić olejem. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Wstawić mięso i piec około 70 minut, po około 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 180. Wyjąć mięso z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Świąteczny schab
w moździerzu rozgnieść kolendrę oraz jałowiec
Świąteczny schab
mięso osuszyć i naciąć w pięciu miejscach
Świąteczny schab
w nacięcia włożyć sliwki oraz suszone morele
Świąteczny schab
mięso owinąć nicią bawelanianą i piec w 200 około 70 min