milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Sernik wiedeński,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sernik wiedeński wychodzi puszysty ;)

Sernik wiedeński,

Składniki:

Sernik wiedeński,

 

  • 1 kg twarogu (potrójnie zmielony)
  • 10 jajek
  • 40 dag cukru pudru
  • 30 dag masła
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść rodzynek
  • rdzeń z 1 laski wanilii

 

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński,
Tortownicę smarujemy masłem, tylko spód posypujemy bułką tartą. Masło ucieramy na puszystą masę. dodajemy żółtka i cukier z wanilią. Dalej ucieramy dokładając po łyżce sera. Wsypujemy kaszę, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy białka na sztywną pianę. delikatnie mieszamy. Wrzucamy garść rodzynek i skórkę pomarańczową. Mieszamy. Przygotowaną masę serową wlewamy do formy. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik jeszcze przez 0,5 godziny. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.