Sposób przygotowania:
Świąteczny śledź korzenny.
Śledzie moczymy, jeśli jest taka potrzeba. Wycinamy z nich gwiazdki foremkami do pierników. Resztki wykorzystujemy do sałatki śledziowej. Gwiazdki śledziowe skrapiamy sokiem z połówki cytryny. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na łyżce masła. Dodajemy przyprawy, olej, musztardę. W słoiczku układamy gwiazdki śledziowe zalewając je przygotowanym sosem korzennym. Taki słoiczek zostawiamy na dobę, by śledzik się przegryzł. Podajemy go z jabłkiem. Kroimy jabłko na plasterki, z których wycinamy gwiazdki. Gwiazdki jabłkowe skrapiamy od razu sokiem z cytryny. Układamy naprzemiennie na listkach rukoli gwiazdki śledziowe i jabłkowe polewając je sosem.
agabi22
Natala1210
Tit
jaNina
Dzięki kochani za miłe słówka :)
anemon
kołczu
jaNina
Cała przyjemność po mojej stronie :)
kołczu
jaNina napisał(a):