Sposób przygotowania:
Świąteczny torcik cynamonowy
Przygotowujemy ciasto: Masło miksujemy z powidłami, dodajemy po jednym jajku, cukier puder i mleko, cały czas miksując. Do jednolitej masy sypiemy przez sito mąkę, kakao, cynamon i sodę. składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy, przekładamy do przygotowanej średniej formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy ok. 40 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wierzch się rumieni, a boki odstają od formy. odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem: Białka z cukrem ubijamy na bardzo sztywną pianę. Mało ucieramy na białą puszystą masę, dodajemy białka, cały czas mieszając. gdy krem będzie jednolity, dodajemy alkohol, wg. uznania. Zimne ciasto kroimy na 4 cienki krążki, 3 smarujemy kremem, ostatni dżemem. Składamy, wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu, wierzch smarujemy czekolada rozpuszczoną ze śmietanką. Znów wstawiamy do lodówki .
Julian85