Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Świąteczny torcik cynamonowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny, aromatyczny torcik-idealny na święta

Świąteczny torcik cynamonowy

Składniki:

Świąteczny torcik cynamonowy

 

  • 2 szkl.+2 płaskie łyżki mąki tortowej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 szkl. pełnego mleka
  • 18 dag. masła lub masła roślinnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szkl. +2 łyżki powideł śliwkowych
  • kostka masła
  • 4 białka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • kieliszek winiaku lub koniaku
  • dżem morelowy
  • tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
  • łyżka śmietanki
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny torcik cynamonowy
Przygotowujemy ciasto: Masło miksujemy z powidłami, dodajemy po jednym jajku, cukier puder i mleko, cały czas miksując. Do jednolitej masy sypiemy przez sito mąkę, kakao, cynamon i sodę. składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy, przekładamy do przygotowanej średniej formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy ok. 40 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wierzch się rumieni, a boki odstają od formy. odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem: Białka z cukrem ubijamy na bardzo sztywną pianę. Mało ucieramy na białą puszystą masę, dodajemy białka, cały czas mieszając. gdy krem będzie jednolity, dodajemy alkohol, wg. uznania. Zimne ciasto kroimy na 4 cienki krążki, 3 smarujemy kremem, ostatni dżemem. Składamy, wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu, wierzch smarujemy czekolada rozpuszczoną ze śmietanką. Znów wstawiamy do lodówki .