Sposób przygotowania:
Świąteczny tort makowy
Na początku trzeba przygotować mak. Gotujemy go ok 30 minut. Kiedy napęcznieje odsączyć na sitku nadmiar wody, ok 3 h - przemieszać od czasu do czasu i 2 razy zemleć.Biszkopt: Żółtka ukręcić z cukrem. Dodać tartą bułkę i mak. Dodać proszek do pieczenia, zapach i ubitą z białek piane - ją wmieszujemy bardzo delikatnie. Przelewamy ciasto do tortownicy. Pieczemy ok 40 minut. Studzimy. Kroimy na 3 części.Krem: Jaja i cukier wbijamy do miski lub garnka, który ustawiamy na drugim garnku trochę wypełnionym wodą. Zaczynamy ubijac krem. Kiedy masa będzie mocno ciepła zdejmujemy z ognia i dalej ubijamy aż masa się lekko przestudzi. Potem znowu ubijamy na parze. Kiedy masa będzie zimna ucieramy ogrzane masło i dodajemy je do masy. Ważne aby utarte masło dodawać do jajek po łyżce. Przygotowujemy napar z kawy, chcemy nadać kremowi kawowy smak i barwę. 1 łyzkę kawy rozpuszczamy w 1 łyżce wody. Dodajemy do kremu. Mieszamy. Kremem przekładamy nasączony ponczem biszkopt.Kremem smarujemy boki i wierzch tortu. Wierzch można posypać płatkami migdałów.