Sposób przygotowania:
Drożdżowy wieniec orzechowo-kakaowy
Drożdże oraz łyżkę cukru rozpuścić w letnim mleku. Zasypać łyżeczką mąki i odstawić na 3 minuty. Mąkę przesiać do miski. Dodać 30 g roztopionego i ostudzonego masła, a także żółtko i szczyptę soli. Wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Wszystko wymieszać i zagniatać ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować nadzienie. W miseczce umieścić 50 g roztopionego i lekko ostudzonego masła, dodać 4 łyżki brązowego cukru, 1 łyżkę kakao oraz 6 łyżek zmielonych orzechów laskowych. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok 0.5 cm. Na powierzchnię ciasta wyłożyć masą orzechowo-kakaową i równomiernie ją rozsmarować. Ciasto zwinąć w rulon. Powstałą roladę przeciąć ostrym nożem na pół wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstały 2 równe części. Nie należy jednak przecinać rolady do końca, najlepiej zostawić ok. 3-4 cm, aby wieniec było łatwiej zapleść. Dwie części rolady należy opleść wokół siebie. Na końcu można przeciąć początek rolady i połączyć go z końcami zaplecionego ciasta tak, aby powstał wieniec. Wieniec ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć lnianą ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 15 min. Następnie wieniec wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec w tej temperaturze 5 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15-20 min, aż wierzch ciasta się ładnie zrumieni.
Urszula05