Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wieniec bananowo-orzechowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Orzechowa babka z delikatnie wyczuwalnym smakiem bananow.

Wieniec bananowo-orzechowy

Składniki:

Wieniec bananowo-orzechowy

 

  • 150g orzechow wloskich,
  • garsc calych, luskanych orzechow laskowych,
  • 125g masla lub margaryny,
  • szklanka brazowego cukru,
  • 2 szklanki maki,
  • 3 jaja,
  • 3 dojrzale, sredniej wielkosci banany,
  • sok z cytryny,
  • kilka kropel olejku migdalowego,
  • lyzeczka cukru wanilinowego,
  • 3 lyzki jogurtu naturalnego,
  • po 1 lyzeczce proszku do pieczenia i sody,
  • tluszcz i bulka tarta lub maka do obsypania formy lub papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Wieniec bananowo-orzechowy
Orzechy wloskie poszatkowac na bardzo drobno. Jajka utrzec z cukrem wanilinowym, polowa szklanki cukru i maslem na jasnobrazowa piane (maslo musi byc plynne ale chlodne). Banany obrac, zmiazdzyc widelcem, skropic sokiem z cytryny, dodac pozostaly cukier, jogurt , wymieszac lyzka i zmiksowac do uzyskania w miare gladkiej masy. Make nalezy przesiac z soda i proszkiem. Do masy jajecznej, mieszajac za pomoca lyzki, dodawac porcjami mase bananowa. Po polaczeniu obydwu mas, dodawac w ten sam sposob make. Na koniec dodac olejek (aromat) migdalowy i orzechy wloskie po czym dobrze wymieszac. Forme do pieczenia wysmarowac tluszczem i opruszyc bulka lub maka, rozgrzac piekarnik. Piec 40-50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu, pozostawic ciasto do przestygniecia. Na wierzch powtykac orzechy laskowe. Ciasto polac polewa czekoladowa lub orzechowa.

Tagi:

tarta mak