Sposób przygotowania:
Wieniec makowo-bakaliowy
Ciasto: Mleko pogrzać, margarynę roztopić. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i przesiany cukier. Wymieszać. Dodać jajko oraz przestudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Dno miski wysypać mąką i położyć ciasto. Lekko posypać z góry mąką i przykryć ściereczką. Odłożyć na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 3-4 mm. Nadzienie: Morele i śliwki pokroić na paseczki. Razem z rodzynkami przełożyć do miseczki i zalać amaretto. Odłożyć na 30 minut. Następnie dodać do miski mielone migdały, cukier trzcinowy. Na suchej patelni uprażyć mak i także dodać go do miski. Wymieszać. Wlać śmietankę i wszystko dobrze wymieszać. Wykonanie: Na rozwałkowanym cieście rozsmarować nadzienie i zwinąć ciasto w roladę ( od dłuższego boku). Następnie oba końce złączyć ze sobą tworząc wieniec. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( można też użyć tortownicy z kominem). Piec około 60 minut w 180 st. Ostudzić. Polewa: Do rondelka dodać cukier i kakao. Wymieszać. Wlać wodę i znów wymieszać. Podgrzewać do zagotowania ca chwile mieszając. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do rondelka. Ogrzewać nadal aż się rozpuści. Na koniec dodać kawałki czekolady i także ogrzewać do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Ostudzić i polać wieniec. Smacznego!