Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Świderki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne świderki

Świderki

Składniki:

Świderki

 

  • drożdze 1 kostka
  • mleko 3/4 szklanki
  • cukier 2 łyżeczki
  • żółtko 2 sztuki
  • całe jajko 1 sztuka
  • maka 300 g
  • sól 1 szczypta
  • masło 30 g
  • olej do smażenia
  • polewa czekoladowa ciemna 5 łyżek
  • polewa czekoladowa biała 5 łyże

Sposób przygotowania:

Świderki
Przygotować rozczyn.Do mleka dodać drożdże i łyżeczkę cukru.Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać z solą do oddzielnej miski.Wlać do mąki wyrośnięty rozczyn i jajka i wymieszać.Masło rozpuścić i ostudzić.Przelać do ciasta i bardzo dobrze wyrobić.Pozostawić na ok godzinkę do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu ciasto podzielić na kawałeczki i zrobić warkoczyki.Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.Na patelni rozgrzać olej.Wrzucić podrośnięte świderki i odpiec po obu stronach.Po odpieczeniu świderki polać białą polewą oraz ciemną polewą.

Tagi:

jajko jajka mak