Sposób przygotowania:
Świderki z jarmużem i szynką
Jarmuż oberwać z łodyżek i umyć. Wrzucić na wrzątek, po 3 minutach odcedzić. Na łyżce masła podsmażyć posiekanego pora i obie papryki pokrojone w kostkę. Szynkę pokroić w plasterki a następnie w kostkę. Wrzucić do warzyw w rondlu, chwilę razem smażyć na małym ogniu. Dodać wcześniej przygotowany jarmuż, wlać śmietankę, wsypać zioła i gałkę i dusić 5 minut pod przykryciem.
W międzyczasie ugotować makaron, odcedzony wrzucić do rondla i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem wg smaku. Rozłożyć na talerze, można posypać żółtym tartym serem (córka tak właśnie uwielbia).
W międzyczasie ugotować makaron, odcedzony wrzucić do rondla i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem wg smaku. Rozłożyć na talerze, można posypać żółtym tartym serem (córka tak właśnie uwielbia).
zbysiowa