Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Lazania z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja wersja lazanii z jarmużem

Lazania z jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania z jarmużem

 

  • 2 łyżki mąki
  • 250 gram mleka
  • 2 garści jarmużu
  • 1 łyżka margaryny
  • 6 łyżeki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżki koncentratu pomidorowego
  • do smaku bazylia
  • do smaku pieprz
  • 9 płatów lasagne
  • 150 gram mielonego
  • 150 gram sera (gouda)
  • 1/2 szt marchewii
  • 4 łyżki pieczonej cebuli

Sposób przygotowania:

Lazania z jarmużem
Prosty sos beszamelowy: podgrzewamy mleko, dodajemy następnie margarynę i mąkę, mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podgrzewamy do momentu aż będzie gęsty. sos pomidorowy mieszamy w rondelku koncentrat i przecier oraz zioła. Smażymy mielone z pieczoną cebulą i pociętymi cienko paskami czosnku, dodajemy startą marchew (połowa dużej sztuki :) i chwilę smażymy. Nakładamy makaron lasagna na natłuszczonej blaszce, smarujemy go najpierw białym, potem czerwonym sosem. Układamy warstwę mielonego, posypujemy ją startym żółtym serem, zakrywamy warstwą makaronu lazanii i smarujemy dwoma sosami. Blanszujemy jarmuż i układamy jako kolejna warstwę, posypujemy ją serem. Ostatnią warstwę makaronu z obu stron smarujemy sosem i posypujemy serem. Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni, na wierchu układamy suszone pomidory i oliwki. 
Lazania z jarmużem
Podsmażamy na rozgrzanej patelni mięso
Lazania z jarmużem
Smarujemy makaron lazanii oboma sosami
Lazania z jarmużem
Układamy warstwę mięsa oraz ponownie makaronu i sosów
Lazania z jarmużem
Ostatnia warstwa to jarmuż przykryty makaronem polany sosem i posypany serem

Tagi:

sery ser