Sposób przygotowania:
Lazania z jarmużem
Prosty sos beszamelowy: podgrzewamy mleko, dodajemy następnie margarynę i mąkę, mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podgrzewamy do momentu aż będzie gęsty. sos pomidorowy mieszamy w rondelku koncentrat i przecier oraz zioła. Smażymy mielone z pieczoną cebulą i pociętymi cienko paskami czosnku, dodajemy startą marchew (połowa dużej sztuki :) i chwilę smażymy. Nakładamy makaron lasagna na natłuszczonej blaszce, smarujemy go najpierw białym, potem czerwonym sosem. Układamy warstwę mielonego, posypujemy ją startym żółtym serem, zakrywamy warstwą makaronu lazanii i smarujemy dwoma sosami. Blanszujemy jarmuż i układamy jako kolejna warstwę, posypujemy ją serem. Ostatnią warstwę makaronu z obu stron smarujemy sosem i posypujemy serem. Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni, na wierchu układamy suszone pomidory i oliwki.