limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Świderki z klopsikami z indyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Oto mój przepis na "PIESkie żarcie" ;-)

Świderki z klopsikami z indyka

Składniki:

Świderki z klopsikami z indyka

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czisnku, posiekane
  • 2 kromki białego pieczywa tostowego, pokruszonego
  • 1/4 szklanki chudego mleka (1%)
  • 450 g chudej mielonej piersi indyka
  • 1/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki drobnych rodzynków
  • 3/4 łyżeczki szałwii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2łyżki mąki
  • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 3 paski skórki okrojonej z pomarańczy
  • 250 g makaronu ryżowego świderki

Sposób przygotowania:

Świderki z klopsikami z indyka
Na początku rozgrzewam łyżkę oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucam cebulę i czosnek. Smażę ok 7 minut, aż cebula się przyrumieni. Przekładam do dużej miski. Dodaję pokruszony chleb i mleko. Odstawiam na minutę. Następnie dodaję mielone mięso, natkę pietruszki, jajko, parmezan, szałwię i sól. Starannie wyrabiam. Formuję kulki wielkości orzechów włoskich. Obtaczam w mące, strzepując nadmiar. Na tej samej patelni rozgrzewam na średnim ogniu pozostałą łyżkę oliwy. Wrzucam klopsiki i smażę ok 3 minuty, aż się przyrumienią. Dodaję pomidory i skórkę pomarańczową. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę powolutku pod przykryciem ok 12 minut. Na koniec gotuję makaron ryżowy w dużym rondlu z wrzątkiem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlewam i mieszam w dużej misce z klopsikami i sosem.