Sposób przygotowania:
Świderki z klopsikami z indyka
Na początku rozgrzewam łyżkę oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucam cebulę i czosnek. Smażę ok 7 minut, aż cebula się przyrumieni. Przekładam do dużej miski. Dodaję pokruszony chleb i mleko. Odstawiam na minutę. Następnie dodaję mielone mięso, natkę pietruszki, jajko, parmezan, szałwię i sól. Starannie wyrabiam. Formuję kulki wielkości orzechów włoskich. Obtaczam w mące, strzepując nadmiar. Na tej samej patelni rozgrzewam na średnim ogniu pozostałą łyżkę oliwy. Wrzucam klopsiki i smażę ok 3 minuty, aż się przyrumienią. Dodaję pomidory i skórkę pomarańczową. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę powolutku pod przykryciem ok 12 minut. Na koniec gotuję makaron ryżowy w dużym rondlu z wrzątkiem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlewam i mieszam w dużej misce z klopsikami i sosem.
eli_555