Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Świderki z mięsem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Makaron pełnoziarnisty świderki z mięsem mielonym wieprzowym, pieczarkami i cebulą w pomidorowym sosie.

Świderki z mięsem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderki z mięsem i pieczarkami

 

  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 4 duże pieczarki
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżeczki czosnkowego sosu chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta curry
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki
  • 400 g makaronu pełnoziarnistego świderki

Sposób przygotowania:

Świderki z mięsem i pieczarkami
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, usmażyć je. Dodać mięso. Smażyć, cały czas mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa z grzybami dodać sos chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy. Wymieszać, smażyć dalej 3-4 minuty, cały czas mieszając. Mięso oprószyć mąką, wymieszać. Wlać 2 szklanki wody i ponownie wymieszać. Zagotować. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Makaron dodać do sosu, wymieszać. Podzielić na porcje, podawać z tartym żółtym serem.
Świderki z mięsem i pieczarkami
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do zeszklonej cebuli.
Świderki z mięsem i pieczarkami
Mielona wieprzowina dodana do usmażonych grzybów z cebulą.
Świderki z mięsem i pieczarkami
Koncentrat pomidorowy sos chili zioła czosnek i przyprawy dodane do podsmażonego mięsa.
Świderki z mięsem i pieczarkami
Ugotowany i odcedzony makaron dodany do mięsa z grzybami.