Sposób przygotowania:
Świderki zapiekane z pulpecikami
Mięso mielone doprawić przyprawą i oregano, wbić jajko, wyrobić dokładnie. Formować maleńkie kuleczki i obsmażyć na suchej patelni na rumiano.
Pulpeciki odsunąć na bok, na środek wrzucić cebulę posiekaną w kostkę, dodać czosnek i chwilę razem smażyć. Paprykę pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Smażyć na małym ogniu. Na koniec dodać przesmażone na osobnej patelni pieczarki, wlać przecier. Doprawić solą, pieprzem, papryką i bazylią.
Dusić na małym ogniu kilka minut. Makaron ugotowany na półtwardo wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego, wlać sos i lekko przemieszać. Na wierzchu rozłożyć porwaną na kawałki mozzarellę. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach.
Pulpeciki odsunąć na bok, na środek wrzucić cebulę posiekaną w kostkę, dodać czosnek i chwilę razem smażyć. Paprykę pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Smażyć na małym ogniu. Na koniec dodać przesmażone na osobnej patelni pieczarki, wlać przecier. Doprawić solą, pieprzem, papryką i bazylią.
Dusić na małym ogniu kilka minut. Makaron ugotowany na półtwardo wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego, wlać sos i lekko przemieszać. Na wierzchu rozłożyć porwaną na kawałki mozzarellę. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach.
Marika-
Magdalena88
LauraLaura