jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Zapiekanka a la Pastitsio

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To pyszna zapiekanka wzorowana na greckim Patitsio czyli makaron zapiekany z sosem mięsnym pod serową, chrupiącą skorupką.

Zapiekanka  a la Pastitsio Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka a la Pastitsio

 

  • 250 g makaronu świderki Mamma Mia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 2 cebule
  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
  • 50 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 jaja
  • 8 dag masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki startego twardego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • chilli w proszku do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka startych orzechów
  • 1 łyżeczka drobno startego sera typu parmezan
  • gałązki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zapiekanka a la Pastitsio
Gotujemy makaron Świderki Mamma Mia wg przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy sos mięsny. Na oliwie szklimy cebulę , dodajemy mięso mielone . Gdy mięso zmieni kolor podlewamy je winem, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy czosnek. Dusimy mięso z cebulą i czosnkiem do chwili aż będzie prawie miękkie. Do mięsa dodajemy paprykę słodką, chili, przecier pomidorowy i pomidory z puszki.Doprawiamy bazylia i dusimy. Zdejmujemy sos mięsny z ognia. W drugim rondlu rozpuszczamy 8 dag masła, dodajemy mąkę. Gdy mąka zacznie się złocić zdejmujemy rondel z ognia i podlewamy mlekiem nie przerywając mieszania . Odstawiamy, dodajemy ser. Rozbijamy jajka. Żółtka dodajemy do sosu serowego, białka do mięsnego. Mieszamy obydwa sosy.Doprawiamy do smaku jeśli trzeba. Bułkę tartą mieszamy z mielonymi orzechami. Foremkę żaroodporną smarujemy masłem, wysypujemy połowa mieszaniny orzechów i bułki. Rozkładamy makaron w formie, polewany sosem mięsnym lekko dociskając makaron . Na górze rozkładamy sos serowy. Do mieszaniny bułki dodajemy drobno starty ser - po wymieszaniu posypujemy nią górę zapiekanki, by utworzyła się chrupiąca skórka. Zapiekamy w temp. 180 st.C przez około 40 minut w zależności od grubości zapiekanki. Dekorujemy gałązkami bazylii. Podajemy na gorąco.
Zapiekanka  a la Pastitsio
Rozbijamy jajka. Żółtka dodajemy do sosu serowego
Zapiekanka  a la Pastitsio
Bułkę tartą mieszamy z mielonymi orzechami. Foremkę żaroodporną smarujemy masłem, wysypujemy połowa mieszaniny
Zapiekanka  a la Pastitsio
Rozkładamy makaron w formie, polewany sosem mięsnym lekko dociskając makaron
Zapiekanka  a la Pastitsio
Zapiekamy w temp. 180 st.C przez około 40 minut w zależności od grubości zapiekanki.