Sposób przygotowania:
Zapiekanka a la Pastitsio
Gotujemy makaron Świderki Mamma Mia wg przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy sos mięsny. Na oliwie szklimy cebulę , dodajemy mięso mielone . Gdy mięso zmieni kolor podlewamy je winem, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy czosnek. Dusimy mięso z cebulą i czosnkiem do chwili aż będzie prawie miękkie. Do mięsa dodajemy paprykę słodką, chili, przecier pomidorowy i pomidory z puszki.Doprawiamy bazylia i dusimy. Zdejmujemy sos mięsny z ognia. W drugim rondlu rozpuszczamy 8 dag masła, dodajemy mąkę. Gdy mąka zacznie się złocić zdejmujemy rondel z ognia i podlewamy mlekiem nie przerywając mieszania . Odstawiamy, dodajemy ser. Rozbijamy jajka. Żółtka dodajemy do sosu serowego, białka do mięsnego. Mieszamy obydwa sosy.Doprawiamy do smaku jeśli trzeba. Bułkę tartą mieszamy z mielonymi orzechami. Foremkę żaroodporną smarujemy masłem, wysypujemy połowa mieszaniny orzechów i bułki. Rozkładamy makaron w formie, polewany sosem mięsnym lekko dociskając makaron . Na górze rozkładamy sos serowy. Do mieszaniny bułki dodajemy drobno starty ser - po wymieszaniu posypujemy nią górę zapiekanki, by utworzyła się chrupiąca skórka. Zapiekamy w temp. 180 st.C przez około 40 minut w zależności od grubości zapiekanki. Dekorujemy gałązkami bazylii. Podajemy na gorąco.