MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Świdry z pesto.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki , smaczny i zdrowy obiad na upalny letni dzień, makaron z sosem śmietanowym i czerwonym pesto.

Świdry z pesto. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świdry z pesto.

 

  • 200g makaronu świdry, pełnoziarnisty
  • 80g śmietany 30%
  • 3 łyżeczki pesto czerwonego
  • 50g sera Pecorino Sardo
  • pieprz,
  • listki świeżej bazylii

 

Sposób przygotowania:

Świdry z pesto.
Makaron gotujemy al dente a następnie odcedzamy na durszlaku.Na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy pesto, pieprz i mieszamy , gotujemy raz przez 5 minut na małym ogniu. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy na połówki, dodajemy do sosu i mieszamy. Ciepły ugotowany makaron wsypujemy do sosu , mieszamy dokładnie i podajemy na talerzu posypany serem startym na tarce o dużych oczkach , dekorujemy listkami bazylii.
Świdry z pesto.
Na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy pesto i gotujemy razem.
Świdry z pesto.
Do dania potrzedne są czarne oliwki z zalewy i pesto czerwone.
Świdry z pesto.
Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do sosu, mieszamy.
Świdry z pesto.
Makaron dekorujemy bazylią, którą możemy hodować w doniczce w domu.