Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

SUPERPRZEPIS

Świnka Peppa na torcie

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolorowy tort z okazji drugich urodzin mojej córeczki z jej ulubioną bohaterką!

Świnka Peppa na torcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świnka Peppa na torcie

 

  • Biszkopt
  • Ok. 1 szklanka wody+ 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia biszkoptu
  • 500ml śmietany kremówki- 36% + opakowanie Masy śmietanowej o smaku malinowym (Dr. Oetker)
  • 300ml mleka+ opakowanie waniliowego kremu do tortów (Dr. Oetker)
  • 60g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Czerwony barwnik spożywczy w żelu (Wilton)
  • Czarny lukier w tubce (Wilton)
  • Cukrowe motylki + różowy cukier błyszczący do dekoracji (Dr. Oetker)

 

Sposób przygotowania:

Świnka Peppa na torcie
Biszkopt upiekłam z tego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt-wg-koper,przepisy,149717.html Zaczynamy od przygotowania samej świnki. Potrzebujemy rysunku świnki, w takiej wielkości, jaką chcemy umieścić na torcie. Najlepiej jest wydruk przymierzyć do dna tortownicy, lub blaszki, w której pieczony był biszkopt. Obrazek przyklejamy od spodu, do kawałka szkła. Robimy to za pomocą taśmy klejącej. Szkło kładziemy na stole, i z wierzchu przyklejamy kawałek papieru do pieczenia, śliską stroną do góry. Mocujemy za pomocą taśmy klejącej. Czarnym lukrem w tubce rysujemy wszystkie kontury. Odstawiamy do zamrażalnika. W tym czasie miękkie masło razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Wyjmujemy z zamrażalnika nasz obrazek na szkle i za pomocą szprycy, białym, maślanym kremem wypełniamy oczy. Do maślanego kremu dodajemy odrobinkę czerwonego barwnika spożywczego, tak, żeby powstała jasno- różowa masa i takim kremem wypełniamy głowę świnki. Do maślanego, różowego kremu dokładamy troszkę więcej czerwonego barwnika i powstałą masą wypełniamy sukienkę Peppy (też za pomocą szprycy). Teraz całość wyrównujemy, uważając, żeby nie zostawić żadnej szczeliny. Możemy odczepić przyklejony wydruk i podejrzeć przez szkło, czy na pewno wszystko jest dokładnie wypełnione i czy kolory się nie pomieszały. Odstawiamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy krem do tortu. Schłodzone mleko łączymy z zawartością opakowania waniliowego kremu do tortów i ubijamy mikserem na puszystą masę. Za pomocą szprycy, kremem śmietankowym, obrysowujemy kontury naszego obrazka. Cały obrazek pokrywamy w miarę cienką warstwą kremu i ostrożnie wyrównujemy. Odstawiamy do zamrażalnika, najlepiej na kilka godzin- obrazek musi całkowicie zamarznąć. W tym czasie ubijamy mikserem śmietankę, jak jest już sztywna, to dodajemy zawartość opakowania malinowej masy śmietankowej i całość mieszamy. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty, nasączamy wodą z sokiem z cytryny i przekładamy malinowym kremem śmietankowym. Tort pokrywamy z wierzchu i po bokach waniliowym kremem tortowym. Odstawiamy do lodówki. Powinien się dobrze schłodzić. Tuż przed podaniem boki tortu obsypujemy delikatnie różowym cukrem błyszczącym. Świnkę Peppę wyjmujemy z zamrażalnika i razem z papierem do pieczenia zdejmujemy ze szkła. Ostrożnie przekładamy na tort (papierem do pieczenia do góry) i bardzo ostrożnie odklejamy papier do pieczenia. Tort ozdabiamy jeszcze cukrowymi motylkami i podajemy.
Świnka Peppa na torcie
Z jednej strony szkła mocujemy obrazek a z drugiej papier do pieczenia
Świnka Peppa na torcie
Czarnym lukrem rysujemy kontury świnki
Świnka Peppa na torcie
Rysunek wypełniamy kolorami i kontury obrysowujemy kremem którym będzie pokryty tort
Świnka Peppa na torcie
Tort w przekroju tak się prezentował :)