ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Swojska pieczeń rzymska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowa pieczeń rzymska, nie taka trudna jak się wydaje

Swojska pieczeń rzymska Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Swojska pieczeń rzymska

 

  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 0,5 kg polędwiczki
  • 2 jajka
  • 1 namoczona kajzerka
  • 1 cebula nie zbyt duża
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz ok 1,5 łyżeczki,
  • sól ok 2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Swojska pieczeń rzymska
Mięso mielone łączymy w dużej misce z jajkami, odciśniętą kajzerką, drobniutko posiekaną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą i przyprawami. Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i kładziemy połowę mięsa. Polędwiczkę posypujemy delikatnie pieprzem i solą, kładziemy do formy i przykrywamy drugą warstwą mięsa. Całość pieczemy przez ok 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Swojska pieczeń rzymska
Tak wygląda moja pieczeń po wyjęciu z piekarnika