Swojska wołowina w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 1 cm i delikatnie rozbić

Swojska wołowina w piwie

Składniki:

Swojska wołowina w piwie

 

  • 1 kg wołowiny
  • 5 dużych cebul
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 l jasnego piwa
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Swojska wołowina w piwie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 1 cm i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć wołowinę na maśle z obu stron do zrumienienia, przełożyć ją do żaroodpornego naczynia. Cebulę obrać, pokroić w piórka i usmażyć na maśle pozostałym ze smażenia mięsa. Dodać do mięsa. Składniki zalać piwem, dodać łyżeczkę cukru i wstawić do nagrzanego do temperatury 250°C piekarnika. Piec około 1,5 godziny pod przykryciem.

Tagi:

piwo wołowina