Sposób przygotowania:
Swojska zapiekanka z ziemniakami i kaszą gryczaną
Świetny zimowy, rozgrzewający smak zapiekanki. Warzywa pokroić, kaszę ugotować krócej niż podaje się na opakowaniu (u mnie 12 minut zamiast 15-20), cebulkę zeszklić na maśle. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć.Zrobić sos beszamelowy: - 2 łyżki masła szybko przesmażyć, dodać 2 łyżki mąki ciągle mieszając, chwilę przesmażyć ale nie przypalić, zalać szklanką zimnego mleka i ciągle mieszać, na koniec dodać przypraw według uznania: pieprzu, soli, gałki muszkatołowej. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i przesmażyć na maśle i cebuli.Układać warstwami zapiekankę w naczyniu żaroodpornym (naczynie nasmarować masłem): ziemniaki z boczkiem i cebulą, ser żółty pokrojony, papryka, pomidory pokrojone, kasza, beszamel i tak kilka razy, w zależności jak duże mamy naczynie żaroodporne. Na górze mozzarella i beszamel, można posypać trochę parmezanem.Piec w piekarniku na 180 stopni przez 20 minut aż mozzarella się roztopi a parmezan przyrumieni. Smacznego!