Sposób przygotowania:
Zapiekanka z ziemniakami
Ziemniaki albo gotujemy w mundurkach, albo obieramy i gotujemy na parze z dodatkiem soli, tak aby były miękkie. Nastepnie przekrawamy każdego wzdłuż na pól i kroimy w dosc cienkie paski. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na polplastry lub mniejsze czesci. Będzie nam potrzebna szeroka, dosc duza forma do zapiekania. Naczynie do zapiekania smarujemy tluszczem lub wykladamy folia do pieczenia. Papryke, cebule obieramy, myjemy i kroimy na cienkie paski czy tez piórka, pieczarki obieramy i kroimy cienko. Na patelni rozgrzewamy tluszcz i wrzucamy cebule z papryka, posypujemy cukrem i vegeta, podsmazamy ok. 2-3 minuty, wrzucamy pieczarki, posypujemy pieprzem i smażymy do momentu, kiedy warzywa i grzymy zmiekna. Mleko mieszamy ze smietanka, dodajemy przyprawy: papryke, sol, pieprz, sos sojowy (kilka kropel) i oregano (lub bazylie), mieszamy. Do formy układamy pierwsza warstwe zapiekanki – ziemniaki, lekko osalamy (w razie potrzeby) i pieprzymy. Nastepnie układamy jaja, potem cebule z papryka i pieczarkami (można tez dodac 1-2 zabki czosnku i np. chilli dla pikanterii). Zalewamy wszystko smietanka z mlekiem. Ser żółty tarkujemy i posypujemy zapiekanke, nastepnie opruszamy oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w 190-200 stopniach. Ja zaczynam pieczenie od 220, po 10 minutach zmniejszam do 190. Tuz przed podaniem, mieszamy dokladnie cala zapiekanke, ponieważ podczas pieczenia smietanka z mlekiem, splywa nam na dno naczynia. Podajemy na gorąco.
Pyza
kinga
msewka
iwi69