Sposób przygotowania:
Kolorowa zapiekanka z ziemniaków
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w plastry i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić. W woku rozgrzać połowę smalcu, wsypać ziemniaki, zrumienić. Na pozostałym smalcu usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Do boczku wsypać pokrojony por, paprykę i kiełbasę, podsmażyć.
Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ziemniaków, oprószyć pieprzem, dodać kiełbasę z warzywami i przykryć resztą ziemniaków. Wierzch posypać żółtym serem i mieloną papryka.
Naczynie z ziemniakami włożyć do nagrzanego do 180- 200 stopni piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia się sera.
Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ziemniaków, oprószyć pieprzem, dodać kiełbasę z warzywami i przykryć resztą ziemniaków. Wierzch posypać żółtym serem i mieloną papryka.
Naczynie z ziemniakami włożyć do nagrzanego do 180- 200 stopni piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia się sera.
kasia900