Sposób przygotowania:
Sycąca zupka na zimowe dni
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i lekko solimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej pokrojone piersi z kurczaka. Do garnka wlewamy 2,5 l wody i zagotowujemy. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w plasterki. Pietruszkę obieramy i myjemy. Por oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Kiedy woda w garnku się gotuje, wrzucamy do niej ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Solimy i gotujemy całość do miękkości warzyw. Na 10 min przed końcem gotowania dodajemy majeranek. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, na której smażyły się piersi i na tej oliwie przesmażamy cebulkę. Do zrumienionej cebuli dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. W miseczce mieszamy śmietanę z gorącą zupką (żeby po dodaniu do reszty się nie zważyło). Do zupy dodajemy śmietanę (wymieszaną z zupa) i zasmażkę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i ew. solą. Można dodać pokrojoną natkę pietruszki.