Sylwestrowa sałatka z tofu i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka była improwizowana ale wyszła znakomicie i goście się zajadali

Sylwestrowa sałatka z tofu i tuńczykiem

Składniki:

Sylwestrowa sałatka z tofu i tuńczykiem

 

  • 1 op. tofu naturalnego twardego
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 1 mała cebulka, ja dałam czerwoną
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • Marynata do tofu:
  • 4-5 łyżek octu winnego
  • 4-5 łyżek sosu rybnego
  • kilka kropel tobasco
  • odrobina pieprzu cayenne lub chili
  • Sos do sałatki:
  • 1 małe opakowanie jogurtu
  • sos rybny do smaku
  • odrobina cukru (ja dałam 2 krople słodzika w płynie)
  • odrobina soli
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 wafle ryżowe (z pestkami dyni na przykład)

 

 

Sposób przygotowania:

Sylwestrowa sałatka z tofu i tuńczykiem
Tofu odsączyć z zalewy kładąc między 2 deski i dociskając aby jak najwięcej zalewy wycisnąć. Pokroić w kostkę. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią tofu, należy delikatnie obtoczyć marynatą kawałki tofu ze wszystkich strnon i pozostawić aby przeszła smakiem. Ja się spieszyłam, więc zalałam tofu na dnie naczynia do sałatki, dodałam wszystkie warstwy sałatki i wymieszałam dopiero przed podaniem. Pokroić drobno cebulę, ogórka bez pestek, paprykę, sałatę w paseczki, dodać odsączoną kulurydzę i tuńczyka. Sporządzić sos mieszając składniki. Dodać do sałatki i wymieszać. Na wierzch pokruszyć 2-3 wafle ryżowe.