Sposób przygotowania:
Prosta szarlotka sypanaETAP 1:
Mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i cukier przełożyć do miski, dokładnie wymieszać i podzielić na 3 równe części.
ETAP 2:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dodać cynamon i wymieszać.
ETAP 3:
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyścielić papierem do pieczenia, a obręcz wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Wsypać jedną część sypkich produktów, wyrównać i połowę startych jabłek, wyrównać.
ETAP 4:
Tak samo zrobić z drugą częścią sypkich produktów i jabłek. Następnie wsypać trzecią część produktów sypkich i wyrównać.
ETAP 5:
Na wierzchu szarlotki zetrzeć na tarce zmrożone masło.
Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 60 minut.
ETAP 6:
*jeśli tortownica nie jest szczelna, to należy jej dno zabezpieczyć folią aluminiową