SUPERPRZEPIS

Prosta szarlotka sypana

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Prosta szarlotka sypana

Sypana szarlotka, to prosty deser, który każdemu się uda, nawet początkującym w pieczeniu. Świetnie smakuje, wystudzona znakomicie się kroi, jednak nie polecam jej na świąteczny stół, za to świetnie nadaje się na rodzinny podwieczorek.

Składniki:

Prosta szarlotka sypana

 

  • mąka tortowa – 1 szk.
  • kasza manna – 1 szk.
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • cukier drobny – 1/2 szk.
  • masło zamrożone – 170 g
  • jabłka – 1,5 kg
  • cynamon – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Prosta szarlotka sypana

ETAP 1:

Prosta szarlotka sypana
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce.

Mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i cukier przełożyć do miski, dokładnie wymieszać i podzielić na 3 równe części.

ETAP 2:

Prosta szarlotka sypana
Starte na tarce jabłka wymieszać z cynamonem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dodać cynamon i wymieszać.

ETAP 3:

Prosta szarlotka sypana
Do tortownicy wsypać pierwszą część sypkich produktów.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyścielić papierem do pieczenia, a obręcz wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Wsypać jedną część sypkich produktów, wyrównać i połowę startych jabłek, wyrównać.

ETAP 4:

Prosta szarlotka sypana
Ostatnią warstwą szarlotki są suche składniki.

Tak samo zrobić z drugą częścią sypkich produktów i jabłek. Następnie wsypać trzecią część produktów sypkich i wyrównać.

ETAP 5:

Prosta szarlotka sypana
Zamrożone masło zetrzeć na tarce jarzynowej na wierzchu deseru.

Na wierzchu szarlotki zetrzeć na tarce zmrożone masło.

Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 60 minut.

ETAP 6:

Prosta szarlotka sypana

*jeśli tortownica nie jest szczelna, to należy jej dno zabezpieczyć folią aluminiową

Tagi:

szarlotka