marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Szachownica

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo efektowne ciasto warte przyrządzenia

Szachownica

Składniki:

Szachownica

 

  • 50 dag mąki
  • po 25 dag masłu i cukru
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • cytryna
  • Na krem:
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • 1/2 l kremówki
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Szachownica
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem, następnie utrzeć z mlekiem. Przygotowaną masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej skórkę z jednej cytryny. Masę wyłożyć to wyłożonej pergaminem i natłuszczonej blachy, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Na krem masło utrzeć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym, cały czas miksując dodając po 1 łyżce wcześniej ubitej na sztywno kremówki, odstawić do schłodzenia. Oba ciasta posmarować kremem., pokroić wzdłuż na pół, zlepiając je kremem. Ułożyć tak aby kolory układały się w szachownicę. Wierch i boki posmarować kremem i wcześniej przygotowana polewą. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Serdecznie zapraszam do przyrządzenia ciasta i życzę Smacznego !

Tagi:

jajko jajka