Sposób przygotowania:
Szachownica
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem, następnie utrzeć z mlekiem. Przygotowaną masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej skórkę z jednej cytryny. Masę wyłożyć to wyłożonej pergaminem i natłuszczonej blachy, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Na krem masło utrzeć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym, cały czas miksując dodając po 1 łyżce wcześniej ubitej na sztywno kremówki, odstawić do schłodzenia. Oba ciasta posmarować kremem., pokroić wzdłuż na pół, zlepiając je kremem. Ułożyć tak aby kolory układały się w szachownicę. Wierch i boki posmarować kremem i wcześniej przygotowana polewą. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Serdecznie zapraszam do przyrządzenia ciasta i życzę Smacznego !