Sposób przygotowania:
Szafranowe bułeczki - lussekatterSkładniki na 32 rogaliki
Stopić masło, wlać mleko, utrzymać temperaturę ok.37 st., stłuc szafran i kostkę cukru w moździerzu i dodać.
Rozdrobnić drożdże w misce. Dodać sól, cukier i wlać letnią wodę. Wymieszać. Wlać połączone z szafranem mleko (temp. ok. 37st.) na rozdrobione drożdże w misce, wbić jajka i ponownie wymieszać. Odłożyć ok.1 dl mąki do wypieku.
Do reszty mąki wrzucić rodzynki, połączyć z mlekiem i drożdżami i wyrobić ciasto. Następnie pozostawić pod przykryciem od 1 do 1½ godz. Rozgrzać piekarnik do 260 st. Wyścielić dwie blachy papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Wziąć trochę ciasta za pomocą drewnianego widelca, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i lekko ugniatać.
Podzielić ciasto na 2 części, następnie każdy kawałek na kolejne 4 części, każdy z kawałków podzielić na kolejne 4 części. Zwinąć każdy kawałek w literkę o kształcie S. Rogaliki ułożyć dosyć ciasno na blachach. Ozdobić rodzynkami, które należy wcisnąć dosyć mocno, aby podczas pieczenia nie wystrzeliły do góry.
Uformowane rogaliki pozostawić do wyrośnięcia przez ok.10 min, następnie posmarować je lekko roztrzepanym jajkiem.
Piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 8 min. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia przykryte ściereczką. Bardzo ważne, aby rogaliki szafranowe stygły pod przykryciem.
Przepis dodany dzięki uprzejmości Ambasady Szwecji w Warszawie, więcej przepisów na stronie Ambasady.
pszczolkaanulka