kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Szafranowiec

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto dodatkowo możesz podać z bitą śmietaną

Szafranowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szafranowiec

 

  • 100 g masła ( nie margaryna )
  • 3 jaja ( całe )
  • 1 łyżeczka ( kopiasta ) proszku do pieczenia lub amoniaku
  • 1 nie pełna szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka szafranu
  • 1 szklanka rodzynek sułtanek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie płatków migdałowych ( 200 g )

 

Sposób przygotowania:

Szafranowiec
Ciasto szafranowe wyśmienicie smakuje samo lub z bitą śmietaną. Jest nie wysokie i ciężkie. WYKONANIE: Masło rozpuść w rondelku i odstaw aby wystygło. Tortownicę o wymiarach 24 cm nasmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Za pomocą miksera ubij jaja z cukrem na puszystą masę. Dodaj szafran, rodzynki oraz mąkę i proszek lub amoniak. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj ok 15 minut. Po tym czasie wlewaj cienką stróżką tłuszcz i mieszaj jeszcze 10 min. Wylej do tortownicy i wstaw do piekarnika na 175*C piecz przez 30 min. Po tym czasie wystaw ciasto, nasyp płatki lekko je uklepując na ciasto ( rób ostrożnie ). Następnie z powrotem włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez 40 min w tej samej temperaturze. Po upieczeniu pozostaw aby trochę się przestudziło. Następnie wyłóż na talerz. POSTĘPOWANIE Z CIASTEM: Wyłóż wywracające je do góry nogami tzn. do tortownicy przyłóż talerz większy od tortownicy i jednym ruchem wyrzuć ciasto z tortownicy. Pozostaw tak ciasto na 5 minut. Teraz weź talerz na którym podasz ciasto, przykryj spód i również za pomocą szybkiego ruchu przełóż na właściwy talerz. Migdały, które się obsypią podaj z kawałkiem ciasta. Smacznego
Szafranowiec
Etap 1 - tortownicę o wymiarze 24 cm nasmaruj masłem i obsyp bułką
Szafranowiec
Etap 2 - do masy jajecznej dodaj szafran,rodzynki i mąkę oraz proszek
Szafranowiec
Etap 3 - po 30 min pieczenia posyp i lekko dociśnij migdały
Szafranowiec
Etap 4 - po rozkrojeniu na porcje dodaj obsypane migdały

Tagi:

szafranowiec