Sposób przygotowania:
Szafranowiec
Ciasto szafranowe wyśmienicie smakuje samo lub z bitą śmietaną. Jest nie wysokie i ciężkie. WYKONANIE: Masło rozpuść w rondelku i odstaw aby wystygło. Tortownicę o wymiarach 24 cm nasmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Za pomocą miksera ubij jaja z cukrem na puszystą masę. Dodaj szafran, rodzynki oraz mąkę i proszek lub amoniak. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj ok 15 minut. Po tym czasie wlewaj cienką stróżką tłuszcz i mieszaj jeszcze 10 min. Wylej do tortownicy i wstaw do piekarnika na 175*C piecz przez 30 min. Po tym czasie wystaw ciasto, nasyp płatki lekko je uklepując na ciasto ( rób ostrożnie ). Następnie z powrotem włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez 40 min w tej samej temperaturze. Po upieczeniu pozostaw aby trochę się przestudziło. Następnie wyłóż na talerz. POSTĘPOWANIE Z CIASTEM: Wyłóż wywracające je do góry nogami tzn. do tortownicy przyłóż talerz większy od tortownicy i jednym ruchem wyrzuć ciasto z tortownicy. Pozostaw tak ciasto na 5 minut. Teraz weź talerz na którym podasz ciasto, przykryj spód i również za pomocą szybkiego ruchu przełóż na właściwy talerz. Migdały, które się obsypią podaj z kawałkiem ciasta. Smacznego