SUPERPRZEPIS

Szafranowy pilaw z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Szafranowy pilaw z kurczaka Więcej zdjęć (3)

Lekkie danie obiadowe w słonecznych kolorach z nutką orientu. Marynowany w jogurcie z cynamonem kurczak jest kruchy i delikatny.

Składniki:

Szafranowy pilaw z kurczaka

 

  • 200 g naturalnego jogurtu
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 700 g piersi z kurczaka
  • sól morska
  • 250 g ryżu jaśminowego
  • 4 strączki kardamonu
  • sok i strata skórka z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki oleju arachidowego
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska

 

Sposób przygotowania:

Szafranowy pilaw z kurczaka
Składniki marynaty mieszamy w misce. Kurczaka kroimy w kostkę 2 x 2 cm, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1- 2 godziny. Do bulionu dodajemy szafran i odstawiamy do namoczenia. Na patelni prużymy orzechy i migdały, aż do lekkiego zbrązowienia. Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju, wrzucamy ryż i delikatnie przesmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy rozgniecione strączki kardamonu oraz skórkę i sok z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż do momentu wchłonięcia się płynu. Gdy ryż będzie prawie miękki na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami kurczaka. Usmażonego kurczaka dodajemy do ryżu, wsypujemy uprażone orzechy i posiekaną natkę. Doprawiamy solą i dokładnie mieszamy
Szafranowy pilaw z kurczaka
Szafranowy pilaw z jogurtowym kurczakiem i orzechami
Szafranowy pilaw z kurczaka
Szafranowy pilaw z jogurtowym kurczakiem i orzechami