Sposób przygotowania:
Szare kluski z kapusta i grzybami
1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na durszlak i odstawić na 15 min, następnie zebrać całą wytworzoną wodę. Przełożyć do miski, dodać jajko, mąki, na koniec doprawić do smaku. Połowę masy ułożyć na drewnianej desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Przemieszać, by nie przywarły do dna. Gotować ok. 6min od momentu wypłynięcia. 2. Kapustę opłukać, odcisnąc z nadmiaru wody, pokroić drobniutko i zalać wodą tak, by cała kapusta była przykryta. Dodać liście lurowe i ziele, gotować ok. 1 godz. 20 min na małym ogniu. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni. Następnie zeszklić posiekaną cebulkę. Grzyby pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tłuszczu od smażenia boczku. Wszystko dokładnie połączyć, doprawić do smaku. Kluski podawać razem z kapustą ze skwarkami.