cukinia

cukinia

Kucharz
[Przepisów: 11]

Szarloteczka palce lizać

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

ciasto z serii łatwe, przyjemne i bardzo smaczne. Doskonale smakuje z lodami waniliowymi :)

Szarloteczka palce lizać

Składniki:

Szarloteczka palce lizać

 

Sposób przygotowania:

Szarloteczka palce lizać
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, rozpuszczoną margarynę i wszystko ze sobą ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika, a drugą wykładamy spód tortownicy. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy sok a następnie wykładamy je na wierzch ciasta w tortownicy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy 1 szklankę cukru. Mieszamy ze sobą i przykrywamy masą jabłka. Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta i ścieramy ją na wierzch bezowej masy. Całość wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut, aż wierzch się zarumieni. Smacznego :)