Sposób przygotowania:
Szarloteczka palce lizać
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, rozpuszczoną margarynę i wszystko ze sobą ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika, a drugą wykładamy spód tortownicy. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy sok a następnie wykładamy je na wierzch ciasta w tortownicy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy 1 szklankę cukru. Mieszamy ze sobą i przykrywamy masą jabłka. Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta i ścieramy ją na wierzch bezowej masy. Całość wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut, aż wierzch się zarumieni. Smacznego :)
pawelh
Pyza
cukinia
mtm03
Typowe ciasto szarlotkowe trzeba schłodzic!inaczej nie da sie zetrzec na tarce!