mała czarna

mała czarna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

proste i smaczne ciasto na podwieczorek:)

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 masło roślinne
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 kg kwaskowych jabłek(najlepiej Antonówka)

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Mąkę zmieszać z masłem roślinnym. Dodać żółtka,śmietanę i cukier puder-wyrobić ciasto. Ciasto włożyć na ok 1 godzinę do lodówki.Po wyjęciu podzielić je na 2 części.Jedną część ciasta włożyć do posmarowanej blachy i zapiec na jasnozłoty kolor.Położyć na ciasto wcześniej przygotowane jabłka-duszone ( lub pokrojone w na kawałeczki-wcześnie doprawione cukrem i cynamonem-lekko odciśnięte).Przykryć drugą częścią ciasta.Piec jakąś godzinkę,ale lepiej sprawdzać co jakiś czas-piekarniki bywają różne:)