Sposób przygotowania:
Szarlotka babci1

Masło i smalec posiekać z mąką.
2

Jajko ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki z tłuszczem dodać proszek do pieczenia i ubite jajko z cukrem. Zagnieść ciasto.
3

2/3 ciasta rozwałkować na blasze o średnicy 26 cm. Piec w 190 stopniach aż się zarumienia (około 20 minut).
4

Jabłka umyć, obrać ze skórek i pokroić w dużą kostkę. Przesmażyć na marmoladę razem z cukrem i pora ilością cynamonu. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.
5

Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać z niego paski układając na wierzchu ciasta kratę. Mleko podgrzać i wymieszać z cukrem, posmarować nim wierzch ciasta, aby był błyszczący i ładnie zarumieniony. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut.
LauraLaura