Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Szarlotka babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne ciasto na niedzielę.

Szarlotka babci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka babci

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła śmietankowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 żółtka jaj
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek na szarlotkę
  • cukier do smaku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Szarlotka babci
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, robimy zagłębienie, wbijamy żółtka jaj, dodajemy masło śmietankowe, śmietanę. Zagniatamy szybko kruche ciasto, które odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Przekładamy je do garnka, dodajemy troszkę wody, gotujemy do momentu, gdy się rozgotują, dodajemy do smaku cukier oraz cynamon. Pod koniec gotowania dodajemy bułkę tartą, żeby delikatnie zagęścić jabłka. Odstawiamy je do przestudzenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną większą, drugą mniejszą, rozwałkowujemy. Większą częścią wykładamy spód i boki blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy ją widelcem, wykładamy zimne jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Szarlotkę pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Szarlotka babci
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.
Szarlotka babci
Ciastem wykładamy spód i brzegi blaszki.
Szarlotka babci
Jabłka gotujwemy z cukrem, cynamonem i bułką tartą.
Szarlotka babci
Na wierzch wykładamy mniejszą część ciasta.