Sposób przygotowania:
Szarlotka babci
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, robimy zagłębienie, wbijamy żółtka jaj, dodajemy masło śmietankowe, śmietanę. Zagniatamy szybko kruche ciasto, które odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Przekładamy je do garnka, dodajemy troszkę wody, gotujemy do momentu, gdy się rozgotują, dodajemy do smaku cukier oraz cynamon. Pod koniec gotowania dodajemy bułkę tartą, żeby delikatnie zagęścić jabłka. Odstawiamy je do przestudzenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną większą, drugą mniejszą, rozwałkowujemy. Większą częścią wykładamy spód i boki blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy ją widelcem, wykładamy zimne jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Szarlotkę pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.