zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Szarlotka ulubiona

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Cudownie mięciutka i pachnąca cynamonem szarlotka. Smaki z dzieciństwa i wspomnienia wypieków babci.

Szarlotka ulubiona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka ulubiona

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka ulubiona
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski , dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Dzielę go na dwie części , mniejszą i większą , owijam folią i chowie do lodówki.

Przygotowuję jabłka, myję i obieram, ścieram na tarce o grubszych oczkach, przekładam na sitko aby odciekły z nadmiaru soku. Następnie mieszam w misce z cynamonem i cukrem, ilość cukru zależy od słodkości jabłek. Na koniec dodaję kisiel (proszek) i mieszam.

Wyciągam ciasto z lodówki i wykładam większą część na dno blaszki ( 24x35) wyłożonej papierem do pieczenia . Na ciasto wykładam jabłka , nakrywam rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta .Nakłuwam widelcem w paru miejscach.

Piekę 50 minut w 180 st.C

Po upieczeniu studzę , zimną szarlotkę posypuję cukrem pudrem. Ciepła też smakuje i to bardzo;)
Szarlotka ulubiona
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski , dodaję resztę składników i zagniatam ciasto
Szarlotka ulubiona
Przygotowuję jabłka, myję i obieram, ścieram na tarce o grubszych oczkach, przekładam na sitko aby odciekły z nadmiaru soku.
Szarlotka ulubiona
Na ciasto wykładam jabłka , nakrywam rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta .Nakłuwam widelcem w paru miejscach.
Szarlotka ulubiona
Po upieczeniu studzę , zimną szarlotkę posypuję cukrem pudrem. Ciepła też smakuje i to bardzo;)