SUPERPRZEPIS

Szarlotka bez jajek - na serku homogenizowanym

  • 4
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Szarlotka bez jajek - na serku homogenizowanym Więcej zdjęć (2)

Zamiast jajek do ciasta dodany jest homogenizowany serek waniliowy, który nadaje mu szczególnego smaku. Szarlotka jest pyszna zarówno na zimno, jak i na gorąco, podana z gałką lodów waniliowych.

Składniki:

Szarlotka bez jajek - na serku homogenizowanym

CIASTO:

  • 50 dag mąki pszennej (3 pełne szklanki)
  • 25 dag miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 20 dag homogenizowanego serka waniliowego (z mieloną wanilią)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Szarlotka bez jajek - na serku homogenizowanym

1.

Szarlotka bez jajek - na serku homogenizowanym
W misce wymieszać przesianą mąkę i pozostałe suche składniki.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszać.

2.

Szarlotka bez jajek - na serku homogenizowanym
Sypkie produkty wymieszać łyżką z serkiem i masłem.

Dodać serek homogenizowany i miękkie masło, wymieszać łyżką.

3.

Szarlotka bez jajek - na serku homogenizowanym
Ciasto zarobić tylko do połączenia się składników.

Szybko zarobić dłonią gładkie ciasto, podzielić je na dwie nierówne części.

4.

Szarlotka bez jajek - na serku homogenizowanym
Na spodzie rozłożyć równomiernie połówki jabłek.

Blachę o wymiarach 24x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykleić dno, posypać mielonymi orzechami, mniejszą część odłożyć do lodówki.

Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na orzechach wypukłą strona do góry, oprószyć cynamonem.

5.

Szarlotka bez jajek - na serku homogenizowanym
Na każdym jabłuszku zrobić nacięcie.

Pozostałe ciasto, podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach foremki. Delikatnie nawinąć na wałek (Łatwo się rwie) i przenieść na jabłka. Na każdym wybrzuszeniu zrobić nacięcie (ja zrobiłam krzyżyk, ale wystarczy jedno na skos).

6.

Szarlotka bez jajek - na serku homogenizowanym
Upieczone ciasto podawać na ciepło lub zimno.

Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.