Szarlotka błyskawiczna bez jaj

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

błyskawiczna szarlotka która się sprawdza w każdej sytuacji

Szarlotka błyskawiczna bez jaj

Składniki:

Szarlotka błyskawiczna bez jaj

 

  • Składniki:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 łyżeczek cukru
  • sól
  • 5 łyżek wrzącej wody
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka błyskawiczna bez jaj
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier,szczyptę soli i wrzącą wodę.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 20 minut do lodówki.Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne i zatrzeć na grubej tarce.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.Z jednej uformować wałek, pokrajać na kawałki i rozwałkowanymi z nich plastrami wyłożyć dno prodiża.Na cieście rozsmarować jabłka,posypać cukrem,przykryć drugą częścią ciasta.Piec w temp.180-200s.c przez 30-45 minut.