Sposób przygotowania:
Szarlotka błyskawiczna bez jaj
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier,szczyptę soli i wrzącą wodę.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 20 minut do lodówki.Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne i zatrzeć na grubej tarce.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.Z jednej uformować wałek, pokrajać na kawałki i rozwałkowanymi z nich plastrami wyłożyć dno prodiża.Na cieście rozsmarować jabłka,posypać cukrem,przykryć drugą częścią ciasta.Piec w temp.180-200s.c przez 30-45 minut.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać cukier,szczyptę soli i wrzącą wodę.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 20 minut do lodówki.Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne i zatrzeć na grubej tarce.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.Z jednej uformować wałek, pokrajać na kawałki i rozwałkowanymi z nich plastrami wyłożyć dno prodiża.Na cieście rozsmarować jabłka,posypać cukrem,przykryć drugą częścią ciasta.Piec w temp.180-200s.c przez 30-45 minut.