Sposób przygotowania:
Szarlotka cesarska z połówkami jabłekPrzygotowanie ciasta:
Z podanych składników na ciasto -zagnieść ciasto. Podzielić go na 2 części. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1/2 godz. do lodówki.
Prostokątną tradycyjną blaszkę do ciast wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć 1 część rozwałkowanego ciasta. Rozsmarować owoce czarnej jagody ze słoiczka na cieście.
Przygotowanie jabłek:
Ułożyć obrane połówki jabłek -jedna obok drugiej na całej długości ciasta. Jabłka posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
Przygotowanie ciasta do pieczenia:
Przykryć jabłka 2 częścią rozwałkowanego ciasta.
Pieczenie ciasta:
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i piec przez ok. 40 min., aż ciasto ładnie się zrumieni. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Lekko studzimy.
Etap końcowy :
Ciasto polewamy przygotowanym według przepisu na opakowaniu lukrem i dekorujemy cukrową posypką.