Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Szarlotka cesarska z połówkami jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli znudziła się wam już tradycyjna szarlotka to zapraszam do upieczenia tej szarlotki cesarskiej z połówkami jabłek w cieście serowym z owocami czarnej jagody. Pycha.

Szarlotka cesarska z połówkami jabłek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szarlotka cesarska z połówkami jabłek

na ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag serka mielonego z wiaderka lub homogenizowanego

dodatkowo:

  • obrane połówki jabłek
  • cynamon do posypania jabłek ok. 1 łyżka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 słoiczka konfitury z czarnej jagody
  • gotowy lukier cytrynowy
  • cukrowa posypka do dekoracji ciasta

Sposób przygotowania:

Szarlotka cesarska z połówkami jabłek

Przygotowanie ciasta:

Szarlotka cesarska z połówkami jabłek
Ciasto w brytfance posmarować owocami czarnej jagody

Z podanych składników na ciasto -zagnieść ciasto. Podzielić go na 2 części. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1/2 godz. do lodówki.
Prostokątną tradycyjną blaszkę do ciast wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć 1 część rozwałkowanego ciasta. Rozsmarować owoce czarnej jagody ze słoiczka na cieście.

Przygotowanie jabłek:

Szarlotka cesarska z połówkami jabłek
Na kofiturze jagodowej ułożyć przygotowane połówki jabłek,posypać je cynamonem i cukrem waniliowym

Ułożyć obrane połówki jabłek -jedna obok drugiej na całej długości ciasta. Jabłka posypać cynamonem i cukrem waniliowym.

Przygotowanie ciasta do pieczenia:

Szarlotka cesarska z połówkami jabłek
Jabłka przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta

Przykryć jabłka 2 częścią rozwałkowanego ciasta.

Pieczenie ciasta:

Szarlotka cesarska z połówkami jabłek
Ciasto po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i wyjmujemy delikatnie z blaszki

Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i piec przez ok. 40 min., aż ciasto ładnie się zrumieni. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Lekko studzimy.

Etap końcowy :

Szarlotka cesarska z połówkami jabłek
Wystudzone ciasto lukrujemy lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu

Ciasto polewamy przygotowanym według przepisu na opakowaniu lukrem i dekorujemy cukrową posypką.