Sposób przygotowania:
Szarlotka inaczej 4
Pracę rozpoczynamy od ciasta kruchego. Margarynę należy pokroić w drobną kostkę. Na stolnicy łączymy ze sobą mąkę cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do powstałego proszku dodajemy pokrojoną margarynę i rozcieramy ją. Powstanie nam coś w rodzaju kruszonki wówczas dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. W razie jakichkolwiek problemów (np ciasto nam się klei do rąk) podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę z ciasta owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min 30 min. Po upływie wymaganego czasu leżakowania ciasta w lodówce formę do tarty wykładamy lub wylepiamy ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy to ok 15 min w temp 180 st. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kolejnym krokiem jest przygotowanie budyniu. Szklankę mleka wlewamy do garnka w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy z cukrem. Mleko zagotowujemy, wówczas wlewamy rozrobiony budyń i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Ugotowany i jeszcze gorący wylewamy na podpieczony spód ciasta. Teraz najlepiej obieraczką do warzyw lub bardzo, ale to bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną ilością skórki i większą ilością jabłka. Nie muszą to by super długie obierki. Formujemy róże zawijając obierki jabłek i układamy na cieście z budyniem. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonu. Pieczemy ok 40 min w 180 st. Należy uważać aby jabłkowe róże się nam nie spaliły. Kiedy ciasto nam się upiecze i wystudzi posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego.
misia5
ewrylka
;)
reanja
ewrylka
Prawdziwe cudo! Większość osób myślała, że są to prawdziwe róże... Nice. Polecam
marietta
ewrylka
Dziękuję;)
alaaa
ewrylka
Więc polecam spróbować
;).