ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Szarlotka inaczej 4

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto, które urzeka nie tylko wyglądem.

Szarlotka inaczej 4 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka inaczej 4

 

  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 3 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy małe opakowanie
  • 3 żółtka
  • jabłek ( u mnie nie były duże, mniej więcej z 1 szt wychodzi 2 róże
  • cukier, cynamon do posypania jabłek
  • Ponadto:
  • 1 budyń waniliowy bez cukru na pół litra mleka + 2łyżki cukru
  • 375 ml mleka

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka inaczej 4
Pracę rozpoczynamy od ciasta kruchego. Margarynę należy pokroić w drobną kostkę. Na stolnicy łączymy ze sobą mąkę cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do powstałego proszku dodajemy pokrojoną margarynę i rozcieramy ją. Powstanie nam coś w rodzaju kruszonki wówczas dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. W razie jakichkolwiek problemów (np ciasto nam się klei do rąk) podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę z ciasta owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min 30 min. Po upływie wymaganego czasu leżakowania ciasta w lodówce formę do tarty wykładamy lub wylepiamy ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy to ok 15 min w temp 180 st. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kolejnym krokiem jest przygotowanie budyniu. Szklankę mleka wlewamy do garnka w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy z cukrem. Mleko zagotowujemy, wówczas wlewamy rozrobiony budyń i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Ugotowany i jeszcze gorący wylewamy na podpieczony spód ciasta. Teraz najlepiej obieraczką do warzyw lub bardzo, ale to bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną ilością skórki i większą ilością jabłka. Nie muszą to by super długie obierki. Formujemy róże zawijając obierki jabłek i układamy na cieście z budyniem. Posypujemy odrobiną cukru i cynamonu. Pieczemy ok 40 min w 180 st. Należy uważać aby jabłkowe róże się nam nie spaliły. Kiedy ciasto nam się upiecze i wystudzi posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego.
Szarlotka inaczej 4
Tak wyglądała moja szarlotka zanim wskoczyła do piekarnika.