rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Szarlotka kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszniutkie ciasto do niedzielnej kawki

Szarlotka kakaowa

Składniki:

Szarlotka kakaowa

 

  • 5jaj
  • 1,5szkl.cukru
  • 3szkl.mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1szkl.oleju
  • rodzynki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka jabłek
  • Sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka kakaowa
Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny żeby nie z ciemniały.Ubić całe jajka z cukrem,dodać kakao.Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą.Dodawać powoli do masy jajecznej na przemian z olejem,wciąż ubijając.Na końcu dodać cukier waniliowy,cynamon i rodzynki.Jabłka wymieszać z ciastem(ciasto jest dość gęste).Piec ok. 45min w 150stC.