Sposób przygotowania:
Szarlotka kisielowa z cukiniąETAP 1:
Mąkę wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy. Wkroić zimną margarynę. Żółtka oddzielić od białek i dodać do miski. Wlać śmietanę i zagnieść dość szybko jednolite ciasto. Po zagnieceniu ciasto podzielić na 2 części i włożyć do zamrażalki na kilka godzin.
Blachę o wymiarach ok. 24x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną część ciasta i lekko docisnąć rękami.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cukinię również obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać ją z jabłkami.
Do wymieszanych jabłek i cukinii dodać proszek kisielowy i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z jabłkami i cukinią. Nadzienie rozłożyć równomiernie na spodzie z ciasta. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Najlepiej smakuje schłodzona w lodówce. przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.