jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szarlotka z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Często na zimę robię marmoladę z jabłek i cukinii. Z stąd też zrodził się pomysł na dodanie cukinii do szarlotki. Ciasto jak wszystkie jabłeczniki było pyszny:). Cukinia właściwie nie zmienia smaku, a jej skórka fajnie się prezentuje.

Szarlotka z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z cukinią

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 1 kostka margaryny,
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 żółtek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki grysiku do posypania wyłożonego ciasta.
  • Piana:
  • 5 białek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 kisiel wiśniowy

 

  • Nadzienie:
  • 1 cukinia (po usunięciu nasion powinno być jej ok 350-400 g),
  • Około 5 jabłek,
  • Około 2 łyżeczki cynamonu.

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z cukinią
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mniej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część schładzamy w zamrażalniku, a drugą wykładamy na blaszkę ( 24x36 cm). Ciasto wyłożone na blaszkę posypujemy delikatnie grysikiem. Wchłonie on sok z owoców. Na grysik wykładamy przygotowane jabłka z cukinią. Posypujemy je cynamonem. Na wierzch wykładamy pianę i ścieramy schłodzone ciasto. Całość pieczemy około 50 minut w 180°C.

PIANA: Białka ubijamy, dodajemy cukier. Do ubitej masy wsypujemy kisiel. Całość delikatnie miksujemy. Gotową pianę wykładamy na startą cukinię i jabłka.

NADZIENIE: Cukinię myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy). Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinie i jabłka łączymy ze sobą. Tak przygotowane wykładamy na wyłożone ciasto. Posypujemy cynamonem.
Szarlotka z cukinią
Starte na tarce o grubych oczkach jabłka i cukinie łączymy ze sobą.
Szarlotka z cukinią
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy je
Szarlotka z cukinią
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedna schładzamy
Szarlotka z cukinią
Na pianę ścieramy schłodzone ciasto kruche