Sposób przygotowania:
Szarlotka z cukinią
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mniej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część schładzamy w zamrażalniku, a drugą wykładamy na blaszkę ( 24x36 cm). Ciasto wyłożone na blaszkę posypujemy delikatnie grysikiem. Wchłonie on sok z owoców. Na grysik wykładamy przygotowane jabłka z cukinią. Posypujemy je cynamonem. Na wierzch wykładamy pianę i ścieramy schłodzone ciasto. Całość pieczemy około 50 minut w 180°C.
PIANA: Białka ubijamy, dodajemy cukier. Do ubitej masy wsypujemy kisiel. Całość delikatnie miksujemy. Gotową pianę wykładamy na startą cukinię i jabłka.
NADZIENIE: Cukinię myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy). Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinie i jabłka łączymy ze sobą. Tak przygotowane wykładamy na wyłożone ciasto. Posypujemy cynamonem.
PIANA: Białka ubijamy, dodajemy cukier. Do ubitej masy wsypujemy kisiel. Całość delikatnie miksujemy. Gotową pianę wykładamy na startą cukinię i jabłka.
NADZIENIE: Cukinię myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy). Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinie i jabłka łączymy ze sobą. Tak przygotowane wykładamy na wyłożone ciasto. Posypujemy cynamonem.