Szarlotka kruchutka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest pyszna i krucha w sam raz do kawki:-))

Szarlotka kruchutka

Składniki:

Szarlotka kruchutka

 

  • masło, 1kostka
  • żółtka, 4szt
  • cukier waniliowy, 2opakowania
  • cukier puder, 1/2 szklanki
  • mąka krupczatka, 3 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • Jabłka kwaśne najlepiej szara reneta, 8 sztuk
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • galaretka agrestowa, 1 opakowanie
  • cukier, 10 - 15 dag

Sposób przygotowania:

Szarlotka kruchutka
1. Z miękkiego masła, żółtek, cukru waniliowego, cukru pudru, proszku do pieczenia oraz mąki krupczatki zagnieść ciasto podzielić 2/3 do 1/3 i włożyć do zamrażalnika żeby mocno stwardniało. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i razem z cukrem przesmażyć na wolnym ogniu tak aby nieco zmiękły na końcu wsypać galaretkę i cynamon dokładnie wymieszać i ostudzić. 3. Blaszkę ( ja robiłam w blaszce o wymiarach 20/35 mniejsza będzie lepsza ) wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć większą część ciasta na grubych oczkach na to wyłożyć ostudzone jabłka a na jabłka zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec w 200 stopniach około 1godziny. Posypać cukrem pudrem