WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Szarlotka kryzysowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka z cienką warstwą jabłek i cienką warstwą budyniu, zrobiona na cienkim kruchym cieście, w którym część masła zastąpiłam smalcem.

Szarlotka kryzysowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka kryzysowa

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 100 g smalcu

Budyń:

  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy na 0,5l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5szkl. mleka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej

Jabłka:

  • 4 duże jabłka odmiany jonagold
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:

Szarlotka kryzysowa

ETAP 1:

Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto kruche (prosto z lodówki) i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i jedną mniejszą i zamrozić.

1 szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, mąkę i cukier. Wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wsypać galaretki i wymieszać.

Blachę 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce większą cześć ciasta i trochę ugnieść. Na ciasto rozsmarować budyń, a na budyniu rozłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.

Szarlotkę piec ok. godziny w 180 stopniach. Wystudzić na kratce. Można dodatkowo schłodzić w lodówce.

Szarlotka kryzysowa
Szarlotka kryzysowa po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szarlotka kryzysowa
Druga część ciasta starta na masę jabłkową
Szarlotka kryzysowa
Jabłka wymieszane z galaretką rozlożone na budyniu
Szarlotka kryzysowa
Budyń rozsmarowany na spodzie ze startego ciasta