margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Szarlotka Małgosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Krucha szarlotka rozpływa się w ustach,wspaniały dodatek do kawy herbaty.A serwowana na gorąco z lodami…niebo w gębie ;)

Szarlotka Małgosi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka Małgosi

 

  • Ciasto
  • 3szklanki mąki
  • 4żółtka
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2łyżki cukru
  • 1kostka masła

 

 

 

  • Piana
  • 4białka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1budyń

 

 

 

  • Farsz
  • 1kg jabłek
  • 1kisiel
  • 4łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka Małgosi
Jabłka umyć,obrać wykroić gniazda nasienne,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Włożyć do garnka wsypać cukier podgotować.Jeżeli puszczą dużo soku zlać go,następnie wsypać suchy kisiel dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok.5 minut czasem przemieszać.Odstawić do wystygnięcia Mąkę z proszkiem przesiać,dodać miękkie masło,żółtka,cukier.Zarobić ciasto,podzielić na dwie części(większa,mniejsza)większą rozłożyć na blasze mniejszą wsadzić na 20min do zamrażalnika. Ubić pianę z białek na sztywno,dodać cukier i nadal ubijać.Następnie wsypać suchy budyń,dokładnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć jabłka,na jabłka pianę z białek na końcu zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.Gotowe włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 45 minut. 
Szarlotka Małgosi
Większą część ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem
Szarlotka Małgosi
Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka
Szarlotka Małgosi
Na jabłka wyłożyć pianę ubitą na sztywno z białek
Szarlotka Małgosi
Na końcu na białka zetrzeć resztę cista