dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Krucha szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Nie ma to jak pyszne ciacho i to ciacho to aromatyczna szarlotka na kruchym cieście. Pyszności na deser.

Krucha szarlotka

Składniki:

Krucha szarlotka

 

  • 3 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru
  • szczypta soli
  • 1 - 1 1/2 kg jabłek
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka

I etap:

Krucha szarlotka
Zagniatamy mąkę z tłuszczem i żółtkami.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy sól i margarynę. Tłuszcz siekamy z mąką. Dodajemy cukier i żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

II etap:

Krucha szarlotka
Pokrojone jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem.

Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem i cynamonem.

III etap:

Krucha szarlotka
Ciasto pieczemy ok 1 godzinę na złoty kolor.

Pierwszą częścią ciasta wykładamy dno formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy jabłka z cynamonem. Jabłka przykrywamy pozostałym ciastem.

Ciasto pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!