Sposób przygotowania:
Szarlotka na kruchym pomarańczowym cieście
Masa jabłkowa:
Dokładnie umyte jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i przesmażamy z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowaną masę odstawiamy do przestygnięcia.
Kruche ciasto:
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy na stolnice. Dodajemy do nich pozostałe składniki i szybko zarabiamy jednolite ciasto. Odcinamy z niego 1/4 na dekorację, a pozostałe rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wykładamy nim kwadratową tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, by spód ciasta się podpiekł.
Na podpieczony spód wykładamy przestudzoną masę jabłkową, wyrównujemy ją i na wierzchu układamy dekorację. U mnie to wycięte z ciasta kółeczka.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około godzinę.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dokładnie umyte jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i przesmażamy z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowaną masę odstawiamy do przestygnięcia.
Kruche ciasto:
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy na stolnice. Dodajemy do nich pozostałe składniki i szybko zarabiamy jednolite ciasto. Odcinamy z niego 1/4 na dekorację, a pozostałe rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wykładamy nim kwadratową tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, by spód ciasta się podpiekł.
Na podpieczony spód wykładamy przestudzoną masę jabłkową, wyrównujemy ją i na wierzchu układamy dekorację. U mnie to wycięte z ciasta kółeczka.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około godzinę.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.