misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 678]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Szarlotka na kruchym pomarańczowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, aromatyczne i bardzo kruche ciasto, które znika szybciej niż stygnie. W moim domu jedno to zdecydowanie za mało.

Szarlotka na kruchym pomarańczowym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na kruchym pomarańczowym cieście

 

  • Kruche ciasto:

 

 

  • Masa jabłkowa:

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym pomarańczowym cieście
Masa jabłkowa:

Dokładnie umyte jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i przesmażamy z dodatkiem cukru oraz cynamonu, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowaną masę odstawiamy do przestygnięcia.

Kruche ciasto:

Wszystkie sypkie składniki przesiewamy na stolnice. Dodajemy do nich pozostałe składniki i szybko zarabiamy jednolite ciasto. Odcinamy z niego 1/4 na dekorację, a pozostałe rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wykładamy nim kwadratową tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, by spód ciasta się podpiekł.

Na podpieczony spód wykładamy przestudzoną masę jabłkową, wyrównujemy ją i na wierzchu układamy dekorację. U mnie to wycięte z ciasta kółeczka.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około godzinę.

Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka na kruchym pomarańczowym cieście
Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i przesmażamy z dodatkiem cukru oraz cynamonu aż masa zgęstnieje
Szarlotka na kruchym pomarańczowym cieście
Na podpieczony spód wykładamy przestudzoną masę jabłkową
Szarlotka na kruchym pomarańczowym cieście
Na wierzchu układamy dekorację zrobioną z odłożonego ciasta
Szarlotka na kruchym pomarańczowym cieście
Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

szarlotka