alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Szarlotka na kruchym cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna, aromatyczna i pachnąca szarlotka na kruchym cieście. Oprószona cukrem pudrem smaczna zarówno na zimno jaki i na ciepło z lodami.

Szarlotka na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na kruchym cieście

 

  • 4 szkl mąki pszennej
  • 20 dkg cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika)
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
  • 3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym cieście
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka i zagnieść ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha 24*36 cm.
Szarlotka na kruchym cieście
połowę ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki
Szarlotka na kruchym cieście
połowę ciasta wyłożyć na blachę przed dodaniem jabłek nakłuć widelcem
Szarlotka na kruchym cieście
jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem i odłożyć
Szarlotka na kruchym cieście
na jabłka zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki