iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Szarlotka na kruchym spoodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To jedno z ulubionych ciast w moim domu, robi się szybko, jest tanie i smaczne.

Szarlotka na kruchym spoodzie

Składniki:

Szarlotka na kruchym spoodzie

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym spoodzie
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko razem posiekać do momentu, aż powstanie coś w rodzaju zacierki, następnie dodać śmietanę, jajka i żółtka, zagnieść kruche ciasto które schłodzić w lodówce.
Zimne ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować, jedną częścią ciasta wykleić dno formy, na nie wyłożyć na nie całe nadzienie jabłkowe i przykryć drugą częścią rozwałkowaną na prostokąt wielkości formy.
Piec przez około 40 min w temp.180 st , po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Nadzienie jabłkowe:
1kg jabłek obrać, pokroić w mniejsze kawałki, dolać 1/2 szklanki wody, dosypać cukier i rozgotować na koniec dodać kaszkę manną i resztę pokrojonych na mniejsze kawałki jabłek.